DI BOSCo prináša nádej tam, kde tajfún zničil všetko

Príbeh o tom, ako káva pomáha ľuďom na Filipínach začať od znova a splniť si sny. 

Sympatická Rose a jej pracovitý manžel Ernesto zdedili pôdu na filipínskom ostrove Cebu. Postavili si tam malý domček a ich snom bolo vzdelávať deti a mladých ľudí a učiť ich pestovať poľnohospodárske plodiny, aby sa stali sebestačnými. Chceli sa venovať aj pestovaniu kávy. Z lokálnych saleziánskych médií sa dozvedeli o našom projekte DI BOSCo, zapáčil sa im a túžili sa stať jeho súčasťou. Písali sme si ohľadom možnej spolupráce a zistili sme, že sme na rovnakej vlne. 

01_Ernesto_Rosa

V roku 2021 však ostrov zasiahol tajfún a všetko im zničil.  Zdrvení nevedeli, ako začať od znova. DI BOSCo je komunitou ľudí, ktorí veria v silu dávania a veria, že každý si zaslúži šancu uspieť, bez ohľadu na to, čo mu život prinesie. Rozhodli sme sa preto pomôcť im v tejto neľahkej situácii. Poskytli sme našim novým filipínskym priateľom možnosť zúčastniť sa v Cebu City v apríli tohto roku programu Cofee Boot Camp, kde sa naučili ako sadiť, pestovať a spracovávať kávu. V rámci našej podpory dostali tiež odber vzoriek pôdy a ich vyhodnotenie a určenie najlepšej odrody kávovníka, ktorý by mali na svojej plantáži nasadiť. 

01_SAM_1387

Už tento rok plánujú založenie kávovej škôlky a následne plantáže DI BOSCo Filipíny. Do pestovania rastliniek zapoja miestnych obyvateľov a vzdelávaním mládeže vytvoria prostredie na zmysluplné trávenie voľného času, naučia ich pracovným návykom a posunú štafetu pomoci ďalej. 

10_SAM_1365

Na šálku dobrej kávy z ich produkcie si však musíme ešte “chvíľku” počkať. Od založenia plantáže totiž trvá asi 4 roky, kým kávovníky zarodia. Kávovník rodí raz za rok a od kvetu po plod uplynie 9 mesiacov. Prvá úroda je málokedy dobrej kvality, takže od prvej sadeničky po dúšok kvalitnej voňavej kávy to trvá najmenej 5 rokov. Na dobré veci sa však oplatí čakať. 

16_SAM_1395

Ak všetko dobre pôjde, budete mať možnosť ochutnať kávu so silným príbehom. S príbehom o nezlomnej ľudskej sile, odhodlaní a vytrvalosti, ale najmä o tom, ako aj vaša troška pomoci dokáže premeniť spúšť na zelenú oázu. O tom, ako je dôležité každé naše životné rozhodnutie. Ako aj nákupom takej zdanlivo bežnej veci, ako je káva, môžeme pomôcť a ovplyvniť životy ľudí na opačnom konci sveta. Ďakujeme Vám za to, aj v menej našich usilovných filipínskych priateľov.

Prinášame vám zopár fotiek z Coffe Boot Campu, kde sa zúčastnil Ernesto a jeho brat Enrique.